Bedenktermijn

De bedenktermijn is een periode waarbinnen jouw klant een online aankoop kan annuleren zonder een reden op te geven. In Nederlandse e-commerce geldt een wettelijke minimale bedenktermijn van 14 dagen na ontvangst van het product.

Nadat je klant het herroepingsrecht heeft gebruikt om een retour aan te melden, heeft je klant nog minimaal 14 dagen om de aankoop terug te sturen en dit heet dan ook de retourtermijn.

Is 14 dagen bedenktijd verplicht?

Het aanbieden van 14 dagen bedenktijd is voor e-commerce verplicht volgens de wet Kopen op Afstand, maar niet als het gaat om maatwerk of wanneer je bepaalde redelijke retourvoorwaarden hebt opgesteld zoals voor bij gebruikte lingerie of dagverse producten.

Bij winkelaankopen geldt deze verplichting dus niet en is het aan jou als retailer om na te denken over een retourbeleid dat aankopen stimuleert en retouren zo laag mogelijk houdt.

Wat betekent binnen 30 dagen retourneren?

Als je als webshop aangeeft dat klanten "binnen 30 dagen" kunnen retourneren, betekent dit dat klanten gekochte product binnen 30 dagen na ontvangst kunt terugsturen.

Dit is dus een bedenktermijn die je als webshop zelf hanteert en is niet hetzelfde als de wettelijke bedenktermijn van 14 dagen voor online aankopen.

Dit staat los van de retourtermijn van 14 dagen die ingaat wanneer een retour wordt aangemeld.

Ook omzet behouden en retouren verlagen?

Wij vertellen je graag meer over onze alles-in-één retouroplossing. Geheel gratis en vrijblijvend.