Retourpercentage of return rate

Het retourpercentage of return rate is het percentage van de verkochte producten dat wordt geretourneerd door klanten.

Het retourpercentage geeft een indicatie voor hoeveel van de totale omzet verloren gaat nadat een aankoop heeft plaatsgevonden.

Hoe bereken je retourpercentage

Het retourpercentage kan worden berekend door het aantal geretourneerde producten te delen door het totale aantal verkochte producten en te vermenigvuldigen met 100.

Het is ook mogelijk om het retourpercentage te berekenen op basis van de retourwaarde in euro's, om zo direct te zien wat de financiële impact is van retourzendingen op je omzet.

Wat zijn de kosten van retourneren?

Uit onderzoek blijkt dat het gemiddelde in Nederland rond de €12,50 per retour bedraagt, inclusief de transportkosten vanaf de klant.

De werkelijke kosten voor het verwerken van een retour zijn afhankelijk van diverse factoren, maar in de praktijk variëren deze tussen enkele euro's tot tientallen euro's per retour.

Hoeveel pakketen worden teruggestuurd?

Uit het meest recente onderzoek van de ACM kwam voort dat er in 2021 zo’n 57,5 miljoen retouren waren op de meer dan 500 miljoen verstuurde pakketten in het B2C marktsegment.

Hiermee vormden de retourpakketten 11,4% van het B2C volume en 10,2% van het totale aantal pakketbewegingen in het B2C marktsegment. Als het gaat om fashion, waar het meeste wordt geretourneerd, dan ligt dat gemiddeld boven de 30%.

Het gemiddelde retourpercentage bij vrouwenfashion ligt in Nederland bijvoorbeeld op 40,6%. In Duitsland ligt dat percentage op 50,9% en in Frankrijk op 19,2%.

Het percentage geretourneerde producten ligt vele malen hoger op marktplaatsen dan op eigen webshops. Gemiddeld wordt meer dan 60% van de aankopen op marktplaatsen geretourneerd.

Ook omzet behouden en retouren verlagen?

Wij vertellen je graag meer over onze alles-in-één retouroplossing. Geheel gratis en vrijblijvend.