8 populaire e-commerce platformen in Europa

Bijna driekwart van de Europese internetgebruikers deed in 2020 een online aankoop, bleek uit een recent onderzoek van Eurostat. Dat online shoppen in Europa enorm populair is, wisten we natuurlijk al. Maar op welke e-commerce platformen vinden al deze verkopen eigenlijk plaats en in hoeverre verschilt dit per land?

Met behulp van een marktanalyse tool bekeken we 8 populaire e-commerce platformen in Europa. We selecteerden zeven landen met een actieve e-commerce branche en keken welke platformen in deze landen het vaakst werden gekozen.

In dit artikel lees je alles over de 8 grootste e-commerce platformen in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

De grote spelers

Volgens G2 zijn er honderden e-commerce platformen beschikbaar. De een bekender dan de ander en allemaal met hun eigen voor- en nadelen.

Meest gebruikte e-commerce platformen wereldwijd (bron: BuildWith)

Zoals in bovenstaande grafiek is te zien, zijn WooCommerce, Shopify en Magento wereldwijd het populairst. Is dit in Europa ook zo? Dit blijkt te verschillen per land.

Populaire e-commerce platformen in Europa

Hieronder geven we een overzicht van de acht populaire e-commerce platformen per land.

België

België behoort tot een van de kleinere spelers op het gebied van e-commerce in Europa. In de lijst van ecommerceDB met de grootste e-commerce markten wereldwijd, staat België op nummer 24. Het is duidelijk dat WooCommerce het populairste platform is in België, gevolgd door het Franse PrestaShop.

Meest Populaire E-commerce Platformen België
De meest gebruikte e-commerce platformen in België

Duitsland

Ook in Duitsland is WooCommerce duidelijk het grootst, al komt het Duitse Shopware wat betreft aantallen dicht bij WooCommerce in de buurt. De e-commerce markt van Duitsland is een stuk groter dan die van België. Volgens ecommerceDB staat Duitsland op nummer vijf in de wereldwijde lijst. 

Meest Populaire E-commerce Platformen Duitsland
De meest gebruikte e-commerce platformen in Duitsland

Frankrijk

Van onze onderzochte landen is Frankrijk één van de twee landen waar WooCommerce niet het populairste platform is. PrestaShop, een Frans bedrijf, is in Frankrijk de overduidelijke winnaar. De e-commerce markt van Frankrijk is net iets kleiner dan die van Duitsland. In de eerder genoemde lijst van ecommerceDB staat Frankrijk op nummer zeven, niet ver onder Duitsland.

Meest Populaire E-commerce Platformen Frankrijk
De meest gebruikte e-commerce platformen in Frankrijk

Italië

Italië staat bekend om grote luxe merken zoals Armani, Gucci en Prada. De grootte van de e-commerce markt is in dit land echter vrij gemiddeld. In de lijst van ecommerceDB staat Italië op nummer 15, al ziet Channable Italië als één van de landen met de snelst groeiende e-commerce markt in Europa. 

Meest Populaire E-commerce Platformen Italië
De meest gebruikte e-commerce platformen in Italië

Nederland

Net onder Italië in de lijst van ecommerceDB staat Nederland, op nummer 16. In Nederland wordt enorm veel online verkocht en geretourneerd. In ons land vinden dan ook meer retourzendingen plaats dan in alle andere Europese landen. Ook in Nederland is WooCommerce veruit het populairst, met een flinke voorsprong op nummer twee in de lijst: Shopify.

Meest Populaire E-commerce Platformen Nederland
De meest gebruikte e-commerce platformen in Nederland

Spanje

PrestaShop, het Franse bedrijf dat het in het zuiden van Europa goed doet, wint het in Spanje van WooCommerce. De e-commerce markt in Spanje doet het gemiddeld, vergeleken met de rest van Europa. In de lijst van ecommerceDB staat Spanje op nummer 13.

Meest Populaire E-commerce Platformen Spanje
De meest gebruikte e-commerce platformen in Spanje

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk vinden enorm veel online verkopen plaats. Dit land scoort het hoogst van al onze onderzochte landen en staat op de lijst van ecommerceDB op nummer vier. Ook in dit land wordt WooCommerce het meest gebruikt, met bijna drie keer zoveel gebruikers als de nummer twee: Shopify. Opvallend detail is dat BigCommerce, een groot Amerikaans e-commerce platform, het ook goed doet in het Verenigd Koninkrijk.

Meest Populaire E-commerce Platformen Verenigd Koninkrijk
De meest gebruikte e-commerce platformen in het Verenigd Koninkrijk

*BuildWith meet hoeveel webshops gebruik maken van de bovenstaande platformen. Hierbij wordt niet in overweging genomen of een webshop actief verkoopt of niet. Bovenstaande cijfers kunnen hierdoor afwijken van de werkelijkheid.

Enkele bevindingen

Terwijl WooCommerce, Shopify en PrestaShop duidelijk het meest worden gebruikt in de bovenstaande landen, kwamen we ook diverse verschillen tussen de landen tegen. Zo doet Prestashop het goed in het zuiden van Europa, wordt Shopware vooral in Duitsland veel gebruikt en is Lightspeed in Nederland populair.

Opvallend is dat WooCommerce bij alle landen zeer hoog in het lijstje staat. WooCommerce is een plugin van WordPress, het meest gebruikte CMS-systeem ter wereld. Dit is waarschijnlijk een belangrijke reden voor het enorme succes van het platform. Daarnaast is WooCommerce een zeer gebruiksvriendelijke en flexibele e-commerce oplossing.

Enkele voorbeelden van webshops die zijn gebouwd met WooCommerce zijn Weber en AeroPress.

De website van Weber op WooCommerce

Zoals eerder genoemd, wordt in Frankrijk en Spanje veel gebruik gemaakt van PrestaShop. PrestaShop is een Frans bedrijf dat duidelijk populair is in eigen land. Het veelgebruikte platform is open-source en staat bekend om flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid.

Momenteel wordt PrestaShop gebruikt door onder meer Adeko, Huygens en Housepet.

De website van Huygens op PrestaShop

Magento staat in alle bovenstaande landen in de top vier. Het platform staat bekend als relatief complex maar zeer compleet, en wordt voornamelijk veel ingezet door grotere webshops.

Magento wordt onder meer gebruikt door Land Rover en Paul Smith.

De website van Paul Smith op Magento

Ook Shopify staat in al onze onderzochte landen in de top vier. Shopify is extreem gebruiksvriendelijk en doet het voornamelijk goed onder kleinere webshops. In de afgelopen jaren heeft Shopify echter ook grotere merken overtuigd. Zo wordt het platform bijvoorbeeld gebruikt door Red Bull en New York Times.

De website van Red Bull op Shopify

Een platform dat vaak wordt vergeleken met Shopify, is BigCommerce. BigCommerce is een toegankelijk platform dat door zowel grote als kleine merken wordt gebruikt. Over de vraag of BigCommerce beter is dan Shopify verschillen de meningen. BigCommerce lijkt echter iets meer functionaliteiten te bieden dan Shopify, en Shopify scoort iets beter op het gebied van gebruiksvriendelijkheid.

Shopify en BigCommerce bieden beiden een speciaal platform voor enterprises: BigCommerce Enterprise en Shopify Plus.

Twee bekende webshops op het platform van BigCommerce zijn Pandora en Skullcandy.

De website van Skullcandy op BigCommerce

Ook Salesforce Commerce Cloud richt zich voornamelijk op enterprises met grotere volumes. Zo wordt dit platform gebruikt door onder meer Godiva en Versace.

De website van Versace op Salesforce Commerce Cloud

Twee kleinere platformen die het toch in alle bovenstaande landen goed doen, zijn Lightspeed en Shopware. Het Nederlandse platform SEOshop werd in 2015 overgenomen door Lightspeed en is vooral in Nederland populair. Shopware doet het vooral in Duitsland goed. Dit Duitse platform wordt in eigen land bijna net zoveel gebruikt als WooCommerce.

Het Nederlandse bedrijf Mipacha maakt gebruik van Lightspeed, en de website van RAWBITE is gebouwd op Shopware.

De website van RAWBITE op Shopware

Returnista integraties

Een e-commerce platform komt meestal niet alleen. Er bestaan talloze externe apps die gekoppeld kunnen worden aan het platform om de werking hiervan nog beter en completer te maken.

Returnista heeft handige samenwerkingen met diverse grote e-commerce platformen zoals Magento, Shopify en Lightspeed. Hierdoor is de koppeling tussen het platform en Returnista zo gelegd en kunnen webshops hun retourproces optimaal inrichten.

Interesse in de integraties die Returnista momenteel biedt? Bekijk hier de volledige lijst.

Wil je ook jouw retourproces verbeteren?

Wij helpen je hier graag bij. Vraag direct een demo aan, dan laten we je zien wat je van onze software kunt verwachten.

June 30, 2022

Managing Shop: Guus Brinkman from Stoov

Lees deze post
May 20, 2022

10 tips om je online retouren te verminderen

Lees deze post
April 26, 2022

6 manieren om refunds om te zetten in ruilingen

Lees deze post
April 21, 2022

Hoe je het beste gratis retourzendingen aan kunt bieden

Lees deze post
April 19, 2022

Cashflow verbeteren met jouw retouroplossing: 3 tips

Lees deze post
March 10, 2022

Verborgen winst: de kasstroom van je webwinkel verbeteren met je retouroplossing

Lees deze post
February 28, 2022

D2C retouren verwerken: 3 essentiële onderdelen

Lees deze post
January 13, 2022

Retourfrustratie omzetten in klantloyaliteit

Lees deze post
December 22, 2021

5 tips for scalable customer service this holiday season

Lees deze post
November 3, 2021

14 tools to get you through the peak moments of BFCM and the holidays

Lees deze post
September 16, 2021

Hoe verlaag je je retourpercentage: 7 tips

Lees deze post
August 4, 2021

De 3 belangrijkste momenten tijdens het retourproces

Lees deze post
May 26, 2021

Nieuw: Returnista integratie voor Lightspeed-gebruikers

Lees deze post
September 1, 2021

10 tips voor een goed retourbeleid

Lees deze post
February 11, 2021

Zo maak je retourzendingen duurzamer

Lees deze post
January 13, 2021

Vijf tips voor een overzichtelijke retourpagina [met voorbeelden]

Lees deze post
December 17, 2020

Meer grip op je retourproces met deze slimme metrics

Lees deze post
December 3, 2020

Brexit tips: inclusief wat te doen met post-Brexit-retouren

Lees deze post
November 24, 2020

Retourproces optimalisatie: alles wat je moet weten

Lees deze post
October 22, 2020

Hoe bereid je je retourproces voor op de feestdagen?

Lees deze post
October 14, 2020

Met deze vijf tips optimaliseer je het retourproces op een klantgerichte manier

Lees deze post