Zo maak je retourzendingen duurzamer

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol binnen e-commerce. Meer webshops worden zich bewust van de impact die hun bedrijf, product en levering heeft op het milieu. Er wordt dan ook hard gezocht naar manieren om deze impact te beperken en op een positieve manier bij te dragen aan de toekomst van onze planeet.

Het retourproces, als belangrijk onderdeel van e-commerce, is een uitdagend onderwerp wat duurzaamheid betreft. Veel retouren betekent simpelweg veel vervoer en verpakkingsmateriaal, wat in de meeste gevallen een belasting voor het milieu met zich meebrengt. 

Gelukkig bestaan er steeds meer manieren waarop we deze belasting zoveel mogelijk kunnen beperken. De volgende vier methoden helpen webshopeigenaren om hun verzend- en retourproces zo duurzaam mogelijk in te richten.

1) Printen is niet meer nodig 

Het lijkt wellicht een klein onderdeel van het retourproces, maar het kan een groot verschil maken. Werk je nog met papieren retourformulieren waarop de klant moet invullen wat de retourzending inhoudt en waarom een product retour wordt gezonden? Dit is anno 2021 niet meer nodig; barcodes kunnen direct vanaf de telefoon gescand worden

Met de juiste retoursoftware kan de klant deze informatie namelijk makkelijk in een online retourportaal kwijt. Hiermee bespaar je zowel papier als tijd en geld van de consument, en heb je bovendien alle informatie direct in een online systeem staan. Daarnaast hebben veel consumenten geen printer meer thuis, wat het lastig maakt om een retourlabel te printen.

In Nederland hebben we in 2019 met z’n allen zo’n 258 miljoen online bestellingen gedaan. Daar wordt zo’n 13% van geretourneerd, wat neerkomt op 33.5 miljoen retourzendingen per jaar. En dat alleen in Nederland. Kun je je voorstellen hoeveel vellen papier we zouden kunnen besparen als alle pakketjes wereldwijd via een online retoursysteem werden aangemeld?

2) Duurzaam verpakken 

Retourzendingen brengen voor veel webshops nogal wat verspild verpakkingsmateriaal met zich mee. In veel gevallen wordt een verzending verpakt in een combinatie van plastic en papier, met daarin zowel de producten als een flinke dosis lucht. Uit onderzoek van PostNL bleek zelfs dat 50% van een gemiddeld pakket uit lucht bestaat en dat de meeste verpakkingen dus veel te groot zijn.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om een product zo duurzaam mogelijk te verpakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: 

  • Het reduceren van de lucht in de verpakking
  • Het gebruik van duurzame materialen 
  • Het gebruik van brievenbusverpakkingen
  • Het gebruik van een verpakkingen die hergebruikt kunnen worden (voor bijvoorbeeld de retourzending) 

Uit het eerdergenoemde onderzoek van PostNL blijkt dat 24% van de ondervraagde consumenten het belangrijk vindt om duurzame verpakkingen te ontvangen. Hier is dus nog veel bewustwording te behalen bij consumenten! 

Coolblue is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat aandacht besteed aan duurzaam verpakken. In 2017 investeerde dit bedrijf in een nieuwe verpakkingsmachine, waarmee dozen automatisch worden aangepast aan de grootte van de bestelling. Dit scheelt verpakkingsmateriaal, maar ook ruimte in de bezorgbusjes, waardoor minder ritten nodig zijn. Pieter Zwart van Coolblue geeft aan dat sinds de inzet van de nieuwe machine 15% meer pakketten in een vrachtwagen passen.

3) Duurzaam vervoer 

Het zal iedereen bekend zijn dat het bestellen en retourneren van pakketjes zorgt voor CO2 uitstoot. Bijna altijd worden bestellingen door vrachtwagens heen en weer gereden tussen sorteercentra en distributiecentra, waarna busjes deze afleveren of ophalen op afhaalpunten of bij mensen thuis.

Gelukkig kan ook de impact door vervoer op verschillende manieren worden verminderd. Zo maakt, zoals eerder al kort genoemd, de grootte van het pakket veel uit. Hoe effectiever een product verpakt wordt, hoe meer pakketjes er in een busje of vrachtwagen passen en hoe minder ritten er dus nodig zijn. 

Verder scheelt ook het werken met ophaal- en afhaalpunten in het aantal benodigde ritten. In dit geval hoeft het busje namelijk maar één adres te bezoeken in plaats van het huisadres van alle klanten in de buurt.

Homerr, een van de vervoerders waar we bij Returnista mee samenwerken, is een perfect voorbeeld van een koeriersbedrijf dat veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Homerr werkt zowel met ophaal- en afhaalpunten en maakt gebruik van busjes die toch langs een bepaald afhaalpunt komen. Hierdoor kunnen ze tot 79% CO2 uitstoot besparen per pakket.

4) Het verminderen van retourzendingen met een slim retourproces

Als laatste, en wellicht de allerbelangrijkste methode, het beperken van retourzendingen in het algemeen. Elke retourzending die voorkomen kan worden scheelt weer aan vervoer en verpakkingsmateriaal.

Er bestaan verschillende manieren om het aantal retourzendingen te beperken. Enkele handige methoden zijn bijvoorbeeld:  

  • Door de juiste data bij te houden kun je inspelen op retourgedrag. Producten die vaak worden geretourneerd kun je het beste uit het assortiment halen of een minder prominente plek geven. Producten die juist minder vaak worden geretourneerd kun je meer onder de aandacht brengen. Door dit spel slim te spelen kun je het aantal retourzendingen sterk omlaag brengen.
  • Het toevoegen van voldoende informatie op de website, zodat de klant het juiste product bestelt. Kies er bijvoorbeeld voor om maattabellen en zo duidelijk mogelijke foto’s of zelfs video’s toe te voegen. Ook foto’s en reacties van klanten kunnen helpen bij het schetsen van een realistisch beeld van het product. 
  • Het gebruik van een handig online retourportaal waarin de klant eenvoudig haar retour kan aanmelden en hier ook kan kiezen voor een groen alternatief voor de retourzending en zelfs de CO2 van de retour kan compenseren

Interesse?

Heb je interesse in het gebruik van de handige retourportaal van Returnista? Of wil je graag eens met ons in gesprek over duurzaam retourneren? Wij horen graag van je. 

Retouren zijn met de software van Returnista niet langer een pijnpunt. Verhoog de klanttevredenheid en verlaag je kosten met de hulp van een mooie retourportaal én een compleet data dashboard. Wil je net als Decathlon, Loavies en Asos meer waarde halen uit je retourproces?  Vraag dan meteen een demo aan op onze website.

June 30, 2022

Managing Shop: Guus Brinkman from Stoov

Lees deze post
May 20, 2022

10 tips om je online retouren te verminderen

Lees deze post
April 26, 2022

6 manieren om refunds om te zetten in ruilingen

Lees deze post
April 21, 2022

Hoe je het beste gratis retourzendingen aan kunt bieden

Lees deze post
April 19, 2022

Cashflow verbeteren met jouw retouroplossing: 3 tips

Lees deze post
March 10, 2022

Verborgen winst: de kasstroom van je webwinkel verbeteren met je retouroplossing

Lees deze post
February 28, 2022

D2C retouren verwerken: 3 essentiële onderdelen

Lees deze post
January 13, 2022

Retourfrustratie omzetten in klantloyaliteit

Lees deze post
December 22, 2021

5 tips for scalable customer service this holiday season

Lees deze post
November 3, 2021

14 tools to get you through the peak moments of BFCM and the holidays

Lees deze post
September 16, 2021

Hoe verlaag je je retourpercentage: 7 tips

Lees deze post
August 4, 2021

De 3 belangrijkste momenten tijdens het retourproces

Lees deze post
April 1, 2021

8 populaire e-commerce platformen in Europa

Lees deze post
May 26, 2021

Nieuw: Returnista integratie voor Lightspeed-gebruikers

Lees deze post
September 1, 2021

10 tips voor een goed retourbeleid

Lees deze post
January 13, 2021

Vijf tips voor een overzichtelijke retourpagina [met voorbeelden]

Lees deze post
December 17, 2020

Meer grip op je retourproces met deze slimme metrics

Lees deze post
December 3, 2020

Brexit tips: inclusief wat te doen met post-Brexit-retouren

Lees deze post
November 24, 2020

Retourproces optimalisatie: alles wat je moet weten

Lees deze post
October 22, 2020

Hoe bereid je je retourproces voor op de feestdagen?

Lees deze post
October 14, 2020

Met deze vijf tips optimaliseer je het retourproces op een klantgerichte manier

Lees deze post