Refund Rate (restitutiepercentage)

Een refund rate, ook wel restitutiepercentage genoemd, is een maatstaf voor het aantal retourzendingen dat resulteert in een terugbetaling.

Een hoge refund rate is vaak een teken van teleurstelling bij klanten, bijvoorbeeld door schade, slechte kwaliteit, afwijkingen van de foto's of producten die niet aan de verwachtingen voldoen. Het kan uiteindelijk zelfs verstandig zijn om te stoppen met de verkoop van bepaalde producten als ze vaak geretourneerd worden.

Hoe bereken je de Refund Rate?

De refund rate wordt berekend door het aantal terugbetaalde bestellingen in een bepaalde periode te delen door het totaal aantal bestellingen in dezelfde periode.

Hoe verlaag je de Refund Rate?

Om de refund rate te verlagen, is het belangrijk om het bestelproces en retourproces zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de wensen van klanten.

Dit doe je onder andere door de kwaliteit en nauwkeurigheid van productomschrijvingen en afbeeldingen zo hoog mogelijk te krijgen en door het bieden van een klantvriendelijk retourproces met daarin ook de mogelijkheid tot ruilen om zo herhaalaankopen te stimuleren.

Ook je retourvoorwaarden aanpassen en kiezen voor het betaald aanbieden van retouren kan de refund rate omlaag brengen en is makkelijk te verantwoorden als je bijvoorbeeld wél gratis omruilen biedt.

Daarnaast is het waardevol om feedback van klanten te verzamelen en te analyseren om zo eventuele problemen of tekortkomingen in producten of diensten aan te pakken en zo de tevredenheid van klanten te verhogen.

Ook omzet behouden en retouren verlagen?

Wij vertellen je graag meer over onze alles-in-één retouroplossing. Geheel gratis en vrijblijvend.