De wereld van retourlogistiek eenvoudig uitgelegd: dit moet je weten

De wereld van retourlogistiek eenvoudig uitgelegd: dit moet je weten
Jonas van de Poel
Door
Jonas van de Poel
Content Writer
Geplaatst op
January 26, 2023
The Returnista Post
Krijg praktische tips van eCommerce experts en kom alles te weten over de nieuwe retourwereld
Ontvang 'm ook

Retourlogistiek is een onderdeel van de logistiek die vaak over het hoofd gezien wordt, maar toch van groot belang is voor jouw webwinkel. Het gaat over het proces van producten die door klanten worden geretourneerd. 

Retouren kunnen op verschillende manier ontstaan, zoals defecten, verkeerde bestellingen of ontevredenheid met het product. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat retourlogistiek precies inhoudt, het doel ervan en waarom het steeds belangrijker wordt. We geven ook een aantal voorbeelden van goede retourlogistiek.

Retourlogistiek: wat houdt het precies in? 

Retourlogistiek is het proces van producten die door klanten worden geretourneerd. Dit proces begint bij het moment dat een klant besluit een retourlabel aan te maken en eindigt wanneer het product weer op voorraad is, opnieuw verkocht wordt of moet worden gerecycled. 

Er zijn verschillende partijen die je kunnen helpen met het aanbieden van retourlogistiek -  hierbij kan je denken aan DHL, PostNL of DPD. Elk van deze partijen hebben verschillende voor- en nadelen

Wat gebeurt er precies met je retouren vanaf het moment van insturen? 

Vanaf het moment dat een klant een product retourneert, begint het proces. Het eerste wat er gebeurt, is dat het product wordt ontvangen en gecontroleerd op de staat waarin het verkeert. Dit gebeurt vaak bij een retourenafdeling binnen het bedrijf of bij een derde partij die zich hiermee bezighoudt. 

Partijen als Monta, Active Ants & Picqer zijn oplossingen om retouren te (laten) verwerken.  Vervolgens wordt gekeken of het product nog verkoopbaar is. Als dit het geval is, kan het product opnieuw worden verkocht. Als het product defect of beschadigd is, wordt er gekeken of het product gerepareerd kan worden of dat het moet worden gerecycled.

Het doel van retourlogistiek concreet uitgelegd 

Het doel van retourlogistiek is om geretourneerde producten zo efficiënt mogelijk te verwerken en te hergebruiken. Dit kan betekenen dat producten opnieuw worden verkocht, gerepareerd of vervangen worden. 

Hiermee wordt er voorkomen dat producten verspild worden en kan er weer een opbrengst worden gegenereerd. Ook kan het bedrijf hierdoor een beter imago krijgen bij haar klanten, omdat zij zien dat het bedrijf verantwoord omgaat met retouren. 

Het is aan te raden op de retourensectie van de website en de pakbon concreet de stappen van het retourproces te delen; maar ook aan te geven hoe jij als webwinkel met retouren omgaat. Hoe transparanter je hierin bent, hoe beter dit zal zijn voor de klantloyaliteit

Retourlogistiek wordt steeds belangrijker vanwege deze redenen

De wereld van retourlogistiek wordt steeds belangrijker, vanwege de groeiende trend van online winkelen en de verwachtingen van klanten. 

Steeds meer mensen kopen producten online en verwachten daarom een gemakkelijk proces voor het retourneren van producten. Bedrijven moeten daarom zorgen voor een goed retourproces, zodat klanten tevreden zijn en weer terugkomen voor een herhaalaankoop.

Daarnaast wordt duurzaamheid steeds belangrijker voor bedrijven en consumenten. Retourlogistiek kan bijdragen aan duurzaamheid door producten te hergebruiken in plaats van te verspillen. Er zijn in de markt meerdere opties om ‘groene’ retouren aan te bieden via bijvoorbeeld Homerr.

Voorbeelden van goede retourlogistiek

Hieronder een aantal voorbeelden van best-practises op het gebied van reverse logistics

1. Loavies 

Loavies heeft een geoptimaliseerd retourproces waarbij klanten gemakkelijk een retouraanvraag kunnen indienen en via een barcode op de telefoon het product kunnen terugsturen via verschillende vervoerders. Dit maakt het voor klanten gemakkelijk om producten te retourneren en helpt bij het minimaliseren van verspilling.

2. H&M

H&M heeft een duurzaam programma genaamd "Clothes Back" waarbij klanten oude kleding kunnen inleveren bij een winkel. Deze kleding wordt dan gerecycled of hergebruikt. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van verspilling, maar geeft ook klanten een extra reden om bij H&M te shoppen. Drop & loop is een initiatief waarbij het mogelijk is om dit in de Nederlandse markt te realiseren

3. Decathlon 

Decathlon heeft een retourperiode van 365 dagen; Dit geeft klanten de flexibiliteit om producten te retourneren wanneer het hun uitkomt, in plaats van binnen een beperkte tijdsperiode. Dit verhoogt de tevredenheid van de klant en kan leiden tot herhaalaankopen.

Investeer in retourlogistiek om je van je concurrenten te onderscheiden 

Retourlogistiek is een belangrijk onderdeel van de logistiek voor veel bedrijven, omdat het bijdraagt aan efficiëntie, duurzaamheid en tevredenheid van klanten. Bedrijven die goede retourlogistiek implementeren, zullen zich onderscheiden van hun concurrenten en een betere reputatie krijgen. 

Als bedrijf is het daarom belangrijk om te investeren in een efficiënt retourproces en te werken aan duurzaamheid. Hiervoor kun je het beste een volledige retouroplossing als die van Returnista gebruiken. Als consument is het belangrijk om te weten dat eventuele retouren die zij bij een webwinkel doen bijdragen aan een duurzamere wereld.

Meer tips om je retour te verlagen en omzet te verhogen

November 13, 2023

Hoe je vandaag nog winstgevender wordt

Lees deze post
November 7, 2023

In 5 stappen serial returners blokkeren uit je webwinkel

Lees deze post